Kul och inspirerande slöjdprojekt för ungdomar

Att få vara kreativ är något alla människor mår bra av. Det gäller alla åldrar, från småttingar som målar med fingerfärg till äldre personer som stickar eller fotograferar. När det kommer till tonåringar är det dock viktigt att fånga upp deras intressen eftersom det kan vara lite si och så med motivationen. Som tur är finns det massor med kul slöjd- och verkstadsverksamheter som kan få alla att bli inspirerade.

Börja enkelt med snickeri

I början är det klokt att satsa på enklare projekt som samtidigt är mycket användbara. Visst kan det vara praktiskt att få lära sig såga plankor med exakta mått men för tonåringen är det bättre om det finns ett mer specifikt syfte med det. Om det är något som alla ungdomar är mer eller mindre besatta av så är det deras mobiltelefoner. Därför kan det första projektet få vara något som har med mobilen att göra, exempelvis:

  • Fotoramar för selfies och bilder som ungdomarna tagit själva
  • En enkel hållare till mobilen
  • Textbubblor på pinnar som du kan hålla upp i foton

De här tre projekten har gemensamt att de endast kräver några tunna träbitar och inte tar lång tid att göra, samtidigt som de är roliga och användbara för alla ungdomar. Det är svårt att misslyckas med dem, vilket är en mycket motiverande faktor, och genom att hämta inspiration från omgivningarna och internet kan de utvecklas vidare med mer detaljerande varianter. Ta till exempel fotoramen: börja med en enkel träram som fernissas eller målas. När den är klar är det dags att göra ett större exemplar men denna gång med en eller flera detaljer som ungdomarna kan tillverka själva. Träkulor eller pärlor som fästs på olika sätt, en liten båt, det egna eller favoritartistens namn ingraverade, nitar – det finns massor av alternativ.

Sy snyggt och användbart

Sömnad är en konst som är värdefull att behärska. Genom att lära sig att sy i knappar, att laga hål och att göra egna klädesplagg öppnas en hel värld av möjligheter. Återigen är det viktigt att ungdomarna inser hur kul och användbart det kan vara. Att sy tygkassar är ett vanligt förstagångsprojekt men inte alltid något som en tonåring tycker är spännande. Satsa hellre på att jobba med de egna kläderna, exempelvis att sy fast märken med rockgrupper på jeansen eller att få plaggen att sitta bättre. Låt ungdomarna ta med sig gamla kläder som de inte längre vill eller kan använda och lär dem sy om dem till roliga och användbara outfits. Ett par gamla jeans kan bli shorts eller en kjol, en t-shirt kan bli en snygg bandana eller en tubtopp och en skjorta kan göras om till en väst eller en bolero. Nästa steg kan bli att sy ett helt klädesplagg från grunden men först måste motivation och inspirationen komma.

Kombinera olika slöjdkunskaper

Som med allt här i livet är det bra att kunna kombinera och tillämpa olika kunskaper. Det visar unga människor hur en viss färdighet, exempelvis att kunna spika, inte nödvändigtvis endast handlar om att bli snickare utan också är värdefullt när du ska sätta upp foton på väggarna. Just därför är det smart att kombinera olika tekniker i tillverkningen av olika föremål.

Om ungdomarna har husdjur kan en katt- eller hundmöbel bli ett perfekt sådant projekt. Här ska ramen först tillverkas med hjälp av hopsnickrade lister och skumgummi och sedan ett överkast sys eller virkas. När grunden är klar ska små detaljer sättas till, exempelvis husdjurets namn påmålat med textilfärger eller broderade blommor på små kuddar som ungdomarna sytt själva. Det här är ett projekt som kan utföras på egen hand eller i grupp, och det finns inga gränser för hur designen ska se ut. En haj-grotta till katten, en prinsess-säng till chihuahuan eller eller en soffa av gamla jeans till schäfern. Vem vet, kanske framtidens möbel- och kläddesigners föds i processen!

Välgörenhetsprojekt som motiverar

Med hjälp av olika slöjdkunskaper kan ungdomar också lära sig värdet i att hjälpa andra. Det finns många välgörenhetsprojekt som involverar just skapande. Att virka mössor till hemlösa eller barn med cancer, att tillverka leksaker för herrelösa hundar och katter eller att göra smycken som kan säljas till förmån för katastrofhjälp är bara några exempel. Sätt igång ett eget projekt där olika, egengjorda föremål auktioneras ut för att stödja kampen mot mobbning eller gör en utställning med egna foton och ramar som handlar om miljön.