Stockholm – Staden som är i ständig rörelse

För den som inte är uppvuxen i Stockholm är staden allt annat än kall och tråkig. När vi besökte Stockholm för första gången var det få personer i gruppen som någonsin hade satt sin fot i staden. Här fanns inte bara oändligt med shoppingmöjligheter, krogar och restauranger, utan det fanns även sevärdheter, vacker natur, fantastiska vandringsstigar och skärgårdsturer med båt.

Att lyckas hinna med så mycket som möjligt var vår ursprungliga plan, men som de flesta redan vet brukar det aldrig riktigt bli som man tänkt sig. Stockholm är stort och det tar lång tid att åka från en plats till en annan. Bara att röra sig från ena delen av Stockholm till den andra kan innebära en tunnelbanetur på 1 timme. Av denna anledning var vi tvungna att begränsa oss och välja ut några sevärdheter och platser som vi verkligen var intresserade av att titta närmare på.

Stockholms innerstad och allt vad det innebär

Vi började vår resa i Stockholms innerstad. Första anhalten var T-centralen, men vi bestämde oss snabbt för att promenera vidare till Gamla Stan. I Gamla stan hittade vi inte bara en fantastisk arkitektur och stenkullegator, utan även pittoreska butiker, caféer och glassbarer. Vi satte oss ner på café Kaffekoppen och tittade vidare på den plan som vi hade med oss. Här var det ursprungligen tänkt att vi skulle åkt vidare ut till Gröna Lund, men eftersom klockan var så lite bestämde vi oss för att promenera runt på gatorna ett tag. Eftersom ingen riktigt visste åt vilken håll vi skulle gå hamnade vi snabbt tillbaka i T-centralens pulserande tempo igen.

Hela vitsen var att försöka komma så nära Slussen som möjligt, eftersom det är därifrån som vi sedan kommer att ta färjan ut till Gröna Lund. Ganska snabbt insåg vi att det var bättre att använda sig av det välfungerande tunnelbanesystem som Stockholm har, istället för att försöka promenera och riskera att hamna fel. Från T-centralen till Slussen är det endast två stationer, så resan blev allt annat än lång.

På väg mot Gröna Lund – Men först museum!

Är det något man bara måste göra när man besöker Stockholm under sommarhalvåret så är det att boka en biljett till Gröna Lund. Gröna Lund är ett stort tivoli där du kan göra allt från att åka skyhöga ”Fritt Fall” till att snurra runt i ”Tekopparna”. Ingen av oss hade besökt nöjesfältet tidigare, så vi kan helt klart säga att vi var exalterade.

För att ta sig ut till Gröna Lund kan man antingen åka buss, spårvagn eller färja. Har man bil kan man naturligtvis även använda sig av den, men det var inte en möjlighet för oss. Dessutom är det något visst och speciellt med att åka båt, så färjan blev ett självklart val för oss.

När vi anlände i Slussen hittade vi dock Stadsmuseet och det föll sig naturligt att svänga förbi. Det är trots allt helt gratis att komma in. På detta museum får man uppleva händelser, miljöer och ”träffa” människor från Stockholms historia. Den som inte vill följa med på en guidad tur kan med fördel utforska museet på egen hand.

Gröna Lund

Besöket i Stadsmuseet varade inte speciellt länge, men visst var det trevligt. I efterhand gjorde vi det nog mest för att fördriva tiden lite, eftersom vi hade anlänt till Stockholm så tidigt på morgonen. Nu var det dock hög tid att ta sig vidare till färjan och äntligen åka lite attraktioner och äta sockervadd.

Färjan till Gröna Lund fungerar likt en buss eller tunnelbana. Man använder sig av samma åkkort eller kupong och behöver bara kliva på båten när den kommer. Det är heller inte speciellt långa väntetider, vilket gör det till ett utmärkt sätt att ta sig till Djurgården. När vi åkte var det ännu inte speciellt mycket folk på färjan, vilket gjorde att vi kunde stå längst fram och känna vinden i håret. Åkturen varade några minuter, men det var helt klart värt varje sekund.

Gröna Lund är det absolut första man möts av när man kliver av, vilket var till vår fördel. Då vi redan hade köpt biljetter i appen var det bara för oss att kliva rakt på och påbörja det roliga. Eftersom vi är fast beslutna att hålla tidsplanen kommer vi dock inte stanna mer än 4 timmar. Därefter bär det vidare.

Stockholm by night – ett rungande avslut

Stockholm är verkligen staden som aldrig sover, åtminstone inte på helgerna i alla fall. Efter vårt besök på Gröna Lund åkte vi återigen inåt staden, men denna gång stannade vi istället på Östermalm. Några personer från gruppen hade bokat ett bord på en restaurang med ett amerikanskt tema, men inte visste vi att musik skulle börja spelas och restaurangen bli till ett riktigt disko när natten började närma sig.

Att vi kunde göra den här resan till Stockholm är fantastiskt, men det krävdes mycket engagemang och ambition. Det hela började med att en i gruppen hade fått nys om bra och praktiska produkter som man med enkelhet kunde få sålda med hjälp av dörrknackning. Dörrknackning innebär att man går runt i området och ringer på hemma hos människor. Därefter presenterar man produkten och hoppas att så många som möjligt vill köpa.

Det är viktigt att man väljer produkter som verkligen passar för målgruppen och därför köpte vi in ett lager med flera olika alternativ. På så sätt kunde vi presentera smink till damer eller unga kvinnor, medan vi kunde sälja strumpor och rakhyvlar till äldre och yngre män. Det finns mängder med produkter att välja mellan och sanningen är att dörrknackningen faktiskt var det som fick oss iväg på den här fantastiska och oförglömliga resan till Stockholm.