Utbildningar inom kök och restaurang

Är du en person som gillar liv och rörelse, mat och dryck samt att upptäcka nya smaker och platser? Då kan en utbildning inom kök och restaurang vara perfekt för just dig. Här får du många möjligheter till ett spännande liv, både privat och i din yrkesroll, eftersom det finns restauranger i precis hela världen. Det är inte för inte som matlagningsprogram och tävlingar är så populära som de är just nu, och restaurangbranschen innefattar många olika jobb och uppgifter.

Jobba med mat och dryck

Om du vill arbeta med kök och restaurang finns det många olika alternativ. Du kanske vill vara ute bland folk och syssla med servering, vara inne i köket och laga maten eller ha en mer administrativ roll där du har hand om allt det praktiska, som management och ekonomi. Här går vi igenom några olika yrken inom restaurang och vad de innebär.

Kock – restaurangens själ

Det heter ofta att en restaurang står och faller med sin kock. Hur fint inredd den är och hur god service den än har kommer gästerna inte tillbaka om maten inte är god. Det är just därför som duktiga kockar alltid är attraktiva på arbetsmarknaden och det finns gott om arbeten att välja bland. En kock kan till exempel arbeta på restauranger över hela världen, på skepp, i hotell, för privatpersoner och på cateringfirmor. Det finns också kockar som arbetar i stora kök för att servera elever, anställda och besökare vid större evenemang, såväl som på tidningar som skribenter eller restaurangkritiker. Efter flera år i branschen brukar dessutom vissa kockar öppna eget, kanske för en pasta-restaurang i Eskilstuna. Det är med andra ord ett mycket brett yrke.

Precis vem som helst kan bli kock, men det kräver att du uppskattar mat och inte är rädd för att jobba i hög takt med många människor. Förutom själva matlagningen har kocken även andra arbetsuppgifter som exempelvis att granska och beställa råvaror, att planera menyer, att ansvara för kökets renlighet och hålla ordning på de anställda. Tråkigt, det blir det aldrig!

Bartenders och baristas – drycker och småprat

För dig som älskar drycker av alla de slag är en utbildning till bartender eller barista ett fantastiskt alternativ. Här är du till stor del restaurangens ansikte utåt eftersom du arbetar i direkt kontakt med gästerna och den övriga serveringspersonalen. Beroende på vilket typ av etablissemang du jobbar på kan du arbeta på egen hand eller med många andra, och du bör vara social och flexibel. Som bartender kan du få möjlighet att experimentera och utveckla nya drinkar, men det är också viktigt att du kan alla klassiska cocktails och är duktig på viner. En barista är expert på kaffe och kan ofta syssla med andra uppgifter på restaurangen eller caféet, exempelvis att servera eller att jobba som samordnare mellan restaurangens olika anställda.

Serveringspersonalen – service och spring

Vad vore en restaurang om ingen serverade? Faktum är att serveringspersonalen är lika viktig som alla andra yrkesroller på ett café eller en krog eftersom de arbetar med precis alla, inklusive kökspersonal, bartendrar och gäster. Vill du arbeta med servering är det viktigt att du klarar ett högt tempo både fysiskt och psykiskt samt levererar ett trevligt bemötande i alla lägen. Du bör också kunna rekommendera mat och dryck, och gärna kunna berätta lite om det som serveras.

Olika utbildningar att välja bland

För att arbeta inom restaurang och kök finns det flera vägar att gå. Du kan till exempel gå gymnasieprogrammet ”Restaurang och livsmedel” där du kan välja olika inriktningar, till exempel att arbeta med mat på restauranger eller att bli bagare. Här får du även kunskaper i andra ämnen som engelska och ekonomi, såväl som övriga gymnasieämnen som historia och samhällskunskap.

Det finns också flera utbildningar utomlands, både för ungdomar och vuxna, och många som vill bli kockar väljer senare att gå kompletterande kurser i exempelvis vissa typer av mat, nya tekniker eller olika viner. Längre utbildningar brukar även inkludera praktiktjänster, vilket dels ger dig praktiska lärdomar inom yrket, dels ger dig möjlighet att knyta kontakter inom branschen. Att utbilda dig utomlands kostar mer än att plugga hemma men är samtidigt en spännande upplevelse som vidgar vyerna ordentligt.

Ytterligare ett alternativ är att bli lärling hos en erfaren kock eller bartender och på den vägen starta din yrkesbana. Det tar längre tid men ger dig samtidigt tonvis med erfarenhet, och många tycker att det är skönt att slippa de mer teoretiska aspekterna.